New School Hip-Hop tj. New Style Hip-Hop (skraćeno od ....New York.... Style Hip-Hop) tj. Freestyle Hip-Hop dance je vrlo jednostavno ples koji se pleše na Hip-Hop glazbu i počeo razvijati 1984. godine u New Yorku.....
....
U esenciji, Hip-Hop Dance je ples Hip-Hopa kao pokreta, jer je bboying kao takav postojao i prije početaka Hip-Hop kulture, što se vidi i po vrsti glazbe na koju je orijentiran bboying (breakbeat i funk). Hip-Hop Dance (u nastavku Hip-Hop) je primarno bio društveni ples, no nakon populariziranja i prihvaćanja od strane masa prerastao je u stil. Nadalje, Hip-Hop je prvenstveno orijentiran na pojedinca, odnosno solo ples, tj. improvizaciju (freestyle) i kao takav ističe individualnost svakog plesača.....
.. ..
Osnova Hip-Hop plesa su old school party plesovi (drustveni plesovi a.k.a. social dances) iz New Yorka. Iz tih plesova su se razvili koraci, tj. podstilovi, koji su postali opce prihvaceni od ljudi poceli se koristiti sve vise. Na taj nacin je Hip-Hop postao plesni stil.....
Što se tiče utjecaja drugih plesova u Hip-Hop… Svi tzv. street plesovi su na neki način inkorporirani u njega (lockin, poppin, house, bboying), kao i drugi plesovi i vještine (latino plesovi, capoeira i sl.), što u biti znači da je sve dozvoljeno, no naravno izvedeno na poseban Hip-Hop način.....
.. ..
Naravno treba razlikovati današnje plesne trendove od "pravog" Hip-Hopa. Ono što se danas vidi po spotovima, koncertima i slično je ples orijentiran na grupnu izvedbu, tj. koreografiranu izvedbu, što je najvažnija razlika od Hip-Hopa. Uz evoluciju glazbe da se primjetiti da je Hip-Hop glazba otišla u drugom smjeru, voše orijentiranom na R'n'B i slične glazbene stilove koji se po osnovnome beatu razlikuje od originalne Hip-Hop glazbe i baš radi toga su se popularizirali "Hip-Pop" plesni stilovi koje vidimo danas (Street jazz i R'n'B lyrics). Naravno i ti plesovi su pozitivno utjecali na Hip-Hopa unoseći nove elemente i korake te na taj način potpomogli evoluciji Hip-Hopa.....
.. ..
Kao pioniri ovog plesa se navode članovi plesne grupe MopTop odnosno Elite Force iz SAD-a. Originalna tj. osnivačka postava je slijedeća, Buddha Stretch, Link i Loose Joint. Buddha Stretch je u biti prvi Hip-Hop koreograf, radio je koreografije za, između ostalih, Mariah Carey, Will Smitha i TLC.....
.. ..
Ovaj tekst je spojen i izvučen iz raznih tekstova dostupnih preko interneta i složen na način koji je po meni logičan, dakle uzmite u obzir i ljudsku komponentu u pisanju ovoga teksta i činjenicu da je ovo skraćena povijest hip-hopa, tj. povijest hip-hopa kako sam je ja shvatio i doživio kroz čitanje članaka i neke razgovore sa drugim plesačima.....
p.s. u hrvatskoj niko to ne plese... mi iz Unit-X smo najblize, al smo jos uvik prilicno daleko od toga...
EDIT 3.12.2008. : Nakon novih saznanja promjenio sam dio o osnovama Hip-Hop plesa.